Socialförvaltningen satsar på att stärka hyresgästerna på äldreboende i Trelleborg. Cirkelträning är ett led i verksamhetens fallpreventiva arbete.
- Vi får väl inte klättra på stolarna?
- Nej, inte ensamma men med er "tosiga" fysioterapeut är allt möjligt!
Det är en trevlig och avslappnad stämning i samlingslokalen på Smygehem. Nu pågår cirkelträning och det är när hyresgästerna ska träna knästående på stol som någon undrar om de verkligen får det.
De flesta rollatorerna är parkerade precis vid ingången till lokalen.
- Så var det inte när vi började. Då hade de flesta med sig rollatorerna ute på golvet. Nu känner de sig säkrare och starkare, säger Jessica Zetterdahl, fysioterapeuten som är initiativtagare till projektet.
- Syftet är att stärka balansen och göra så mycket som möjligt stående. Vi gör det som en cirkelträning där vi tränar ben, armar och kondition. Jag försöker att utmana lite, det är meningen att det ska ge resultat och göra skillnad.
Satsa på att stärka tidigt
Träningen är en del i rehabenhetens fallpreventiva arbete. Antalet fallavvikelser är många och Jessica funderade över hur verksamheten kan jobba för att förhindra eller åtminstone begränsa förekomsten av fall.
- Vi jobbar regelbundet för att hitta lösningar där det förekommer fall, men borde vi inte också satsa på dem som ännu inte har börjat falla? Stärka och förbättra balansen för de personer som fortfarande står och går?
Koncept som ska spridas
Jessica presenterade sina tankar för sin chef och fick gehör. Under våren gick startskottet på Smygehem och tanken är att konceptet ska spridas på kommunens övriga boenden.
- Vi har valt ut ett särskilt balanstest för äldre för att kunna mäta och se utveckling. Det jag hoppas att vi uppnår är att de som deltar ska känna sig säkrare fysiskt, blir starkare och får en bättre balans som kan kompensera för andra nedsättningar som till exempel syn och hörsel. Ett mål är också att de ska lära sig att ta sig upp från golvet om de väl skulle falla, säger Jessica Zetterdahl.
Självständigt liv
Jessica inledde sin yrkeskarriär inom hemvården 1989. Tio år senare blev hon färdig sjukgymnast, det som i dag heter fysioterapeut. Fram till 2013 arbetade hon på på Trelleborgs lasarett. Sedan dess har hon arbetat på socialförvaltningens rehabenhet.
- Kommunen är en arbetsplats med många utmaningar och möjligheter. Både inom arbetsterapi och fysioterapi har vi mycket att erbjuda när det gäller att bidra till våra kommuninvånares självständighet, säger Jessica Zetterdahl.