I den här veckan testas de nya pollarna på Algatan och Corfitz Beck-Friisgatan i centrala Trelleborg. Pollarna har kommit upp för att öka tryggheten och säkerheten på gatorna. Bakgrunden är bristande respekt för de tider som är tillåtna för fordon på gågatorna.
- Bilar kör på gatorna också på andra tider än när det är tillåtet, många kör också för fort. Du ska våga gå med dina barn på Algatan och Corfitz Beck-Friisgatan utan att riskera att bli påkörd, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.
Planerna på att installera såväl fasta som sänkbara pollare vid infarten till de två gatorna, initierades för flera år sedan. Då hade ett antal så kallade smash and grab-kupper utförts i Trelleborg. I samband med detta aktualiserades frågan om varför många leveranser till butiker och fastigheter sker också utanför de tider det är tillåtet.
- Det saknas respekt för de regler som finns, menar Malin Ekblad och påpekar att det regelverk som kommer att gälla framöver är exakt det samma som gäller idag.
- Men nu får vi möjlighet att se till att de efterlevs.
Fyra höj och sänkbara pollare har installerats, och får namn efter sin placering – östra vid Bankahörnan, södra norr om infarten till Hotel Hansa, den norra vid korsningen med Nygatan och den västra vid Nordea.
Varje höj och sänkbar pollare får sällskap med ett antal fasta pollare i granit. Den höj och sänkbara gör att det bildas ett avstånd på 3,25 meter vid nersänkt läge.
Under de senaste veckorna har tekniska förvaltningen arbetat med att installera pollarna. Under gatunivån finns mängder med kablar, rör och andra installationer vilket gör att arbetet varit grannlaga.
- Varje stolpe får sitt eget telefonnummer, berättar Ylber Zeqiri från tekniska förvaltningen. Rent praktiskt kommer systemet att fungera på det viset att pollarna är nersänkta vardagar mellan klockan 6 och 11, lördagar och dag före röd dag klockan 6 till 9. Blåljusmyndigheter som polis och räddningstjänst kan styra pollarna med hjälp av sitt radiokommunikationssystem Rakel. Företag som har avtal om färdtjänst och sjukresor kommer på samma sätt att kunna styra pollarna. Det är alltså inga förändringar mot vad som gäller idag.
Den som skulle vilja ta sig in med bil på gatorna under övriga tid får beställa detta på samma sätt som sker idag. Det kommer också att finnas ett journummer för akuta ärenden. Beställningen görs via kommunens kundtjänst och om den beviljas får bilisten tillgång till ett mobilnummer till aktuell stolpe som gäller under överenskommen tid. Det kan exempelvis gälla vid flytt till eller från fastigheter inom området.
När pollarna är i upphöjt läge kör man fram till den, stannar cirka halvannan meter framför och ringer till stolpen. Därefter sänks den ner och via magnetslingor känner pollaren av om fordonet är i närheten. Några meter efter att pollaren är passerad, höjs denna åter.
I den här veckan testas systemet, samtidigt som fastighetsägare, affärsidkare och andra som berörs, informeras om pollarna.
- I slutet av månaden räknar vi med att ha pollarna i full drift, säger Ylber Zeqiri.