Nu kommer också de tre kommunerna i sydvästra Skåne att få ett Barnahus. Kommunstyrelsen godkände den kartläggning som gjorts och därmed kan planerna realiseras.
I ett Barnahus samverkar polis, socialtjänst, åklagare, rättsmedicin, barnmedicin och barn och ungdomspsykiatri i gemensamma lokaler kring förundersökningar och utredning av barn som är utsatta för våld eller övergrepp. Barnahus finns i dag i runt 190 av landets kommuner. I Trelleborg kommer man även att ta emot barn från Vellinge och Svedala.
Målet med Barnahuset är att ge barn som misstänks vara utsatta för brott, rättstrygghet, gott bemötande och stöd samt vid behov – kris och behandlingsinsatser.
Att de tre kommunerna väljer att samarbeta har flera skäl – bland annat att polis, åklagare och sjukvårdsdistrikt är detsamma för de tre kommunerna. Kommunerna står gemensamt för kostnaderna för samordnare, lokalhyra och viss inredning proportionerligt i förhållande till kommunens storlek. Varje kommun har sin egen socialtjänstpersonal medan polisen svarar för specialutrustning av lokalerna. Polisen har också personal som har speciell kompetens när det gäller att förhöra barn.
Behovet av Barnahus bedöms bäst utifrån barnets bästa, värdet av att barn inte behöver slussas runt mellan olika instanser, samt behovet av samordning mellan olika myndigheter och en effektivare utredning. Idag finns ingen statistik över hur många barn i Trelleborg som varit föremål för utredning utifrån misstanke att de har utsatts för brott. I hela Polisområde Syd, Vellinge, Trelleborg, Svedala ,Lund och Ystad handlar det om runt 500 barn per år.