Skärpta regler, noggrannare avtalsuppföljning och fakturakontroll. Det kan bli resultatet av ärendet där Vellinge Taxi debiterat Trelleborgs kommun för mycket för färdtjänstresor. Nu utreder företaget och kommunen frågan tillsammans, och i avvaktan på att utredningen är klar, stoppas utbetalningarna till företaget. Vellinge Taxi medger att de gjort fel i sin debitering, och menar att detta beror på en datateknisk miss.
Det var i mitten av augusti i år som Vellinge Taxi tog över ansvaret för färdtjänsten i Trelleborgs kommun. Upphandlingen överklagades av Trelleborgs Taxi som tidigare körde färdtjänsten åt kommunen. Överklagandet avslogs av förvaltningsrätten och högre instans meddelade inte prövningstillstånd.
I veckan kunde Trelleborgs kommun konstatera att företaget gjort allvarliga misstag i sin debitering av färdtjänstresorna. Vellinge Taxi har exempelvis debiterat fyra enskilda resor när fyra personer samåkt från sin arbetsplats i Malmö till Trelleborg.
- När vi fick vetskap om att det möjligen fanns felaktigheter i underlaget, satte vi oss ner tillsammans med Vellinge Taxi, säger Kristian Silverberg som är upphandlingschef i Trelleborgs kommun.
- Då upptäckte vi att det inte stämde, något som företaget medgav. Anledningen sades vara ett fel i deras datasystem. Vi kommer att ha ett nytt möte på onsdag i nästa vecka. Vi avvaktar med att betala november månads faktura tills vi nått full klarhet i vad som hänt.
Det är klarlagt att det finns felaktigheter i fakturaunderlaget, troligen ända sedan starten i augusti. Kristian Silverberg vet inte hur mycket Trelleborgs kommun felaktigt debiterats per månad, men tror att det kan ligga i storleksordningen 50 000 kronor. Differensen gentemot samma månad tidigare år när Trelleborgs Taxi gjort motsvarande tjänster, ligger mellan 50 000 och 100 000 kronor.
- Vi hade upptäckt felaktigheterna i samband med den halvårsvisa uppföljningen som vi har med leverantören, säger Kristian Silverberg. Det här är konsekventa fel som vi hade hittat.
Något skäl eller laglig grund att bryta avtalet med Vellinge Taxi finns inte för närvarande, enligt upphandlingschefen. Då måste det först bevisas att företaget haft syfte att uppträda bedrägligt gentemot kunden.
- Företaget måste få möjlighet att förklara sig och korrigera påtalade fel, säger Kristian Silverberg, som också menar att det ofta är övergångsproblem när man byter leverantör i en upphandling som färdtjänst.
- Övergången har gått smidigt i den praktiska delen, och vi har betydligt färre klagomål mot tidigare leverantör, bara någon enstaka.
Det inträffade kan däremot få konsekvenser för den totala upphandlingsverksamheten i Trelleborgs kommun. Rent praktiskt fungerar systemet så att upphandlingsavdelningen sköter själva upphandlingen och all formalia kring denna. Därefter är det den enskilda förvaltningen, i det här fallet socialförvaltningen, som ansvarar för att kontrollera fakturaunderlagen och betala för tjänsten.
I det aktuella fallet handlar det om fakturor med runt 6000 poster per månad.
- Med anledning av det inträffade ser vi ett stort behov av att se över vårt arbetssätt när det gäller upphandlingar, säger kommundirektör Fredrik Geijer. Det kan finnas brister i hur man kontrollerar och följer upp ingångna avtal ute i förvaltningarna. Varje år görs tusentals upphandlingar i kommunen och vi kan behöva skärpa till regelverket för hur vi arbetar.
- Det är ofta en lång kedja med många personer som är inblandade, från själva anbudsunderlaget till färdig upphandling och uppföljning. Den kedjan är inte starkare än den svagaste länken, menar kommundirektören.