Fler och fler får vård direkt i hemmet, men ibland är omvårdnadsbehovet större än så. Ibland behöver du plats på ett vård- och omsorgsboende, ibland behöver du växla mellan att bo hemma och på ett boende. Trelleborgsbon Margareta Delinder har under sommaren kommit i kontakt med kommunens korttids- och växelvård.
- Bemötandet kunde inte vara bättre, personalen är helt underbar, säger Margareta.
Under sommaren kom hon i kontakt med både korttids- och växelvårdsenheten i rollen som anhörig. Hennes far hade sedan tidigare beviljats växelvård, sedan insjuknade hennes mor och beviljades plats på korttidsboende efter att ha legat på sjukhus i en månad sedan hon drabbats av en stroke.
- De här verksamheterna kände jag inte till sedan tidigare. Jag är verkligen nöjd och har positiva upplevelser. Biståndshandläggaren har varit jättebra i all vår kontakt och personalen på korttid och växelvård är helt underbar, säger Margareta Delinder.
Behovsprövat och avgiftsbelagt
Korttidsboende (eller plats på särskilt boende) kan bli ett alternativ om ditt omvårdnadsbehov är så omfattande att det inte kan tillgodoses i hemmet. Växelvård är en form av korttidsvård, utformad för personer som bor hemma och av olika anledningar behöver perioder av förändring i vardagen samtidigt som det ger närstående avlastning.
Både korttids- och växelvård är behovsprövat och avgiftsbelagt. Ansökan lämnas till kommunens biståndshandläggare för utredning och beslut.
- Som anhörig har jag upplevt att jag har fått ett bra stöd. Biståndshandläggaren har fått mig lugn när jag varit som mest orolig och jag har aldrig behövt fundera över hur mor och far har det. De har det bra, de får bra mat och vi anhöriga får komma och gå som vi vill. Vi har aldrig känt som att vi är i vägen, säger Margareta.
Hon är på det stora hela nöjd med insatserna men har dock upplevt att vissa saker inte hinns med.
- Skulle det någon gång vara ont om personal så stryks duschen till exempel. Det händer inte ofta, men det är tråkigt när det väl händer.
Kan följa på sociala medier
Margareta kan se att både mor och far gör framsteg.
- Mor har stark integritet och släpper inte in människor i sitt liv hur som helst. Men nu är hon en helt annan tant, hon är social och har gärna satt sig ute i dagrummet med de andra. Far är med på både det ena och det andra, det kan vi ju följa på växelvårdens Facebooksida.
Sommarens kontakt med verksamheterna har gjort henne trygg.
- Som jag upplever det nu är jag inte rädd för att själv hamna där någon dag, säger Margareta Delinder.
Läs också
Hemstödsteam växlar upp - nu får fler mer hjälp direkt i hemmet
Planeringsteam ska se till att övergång från sjukhus till hem blir bra