Trelleborgs kommun har valt att gå en egen väg när det gäller att ta hand om ensamkommande barn och ungdomar. Istället för vårdplan satsar Trelleborg på arbetslinjen. Här är det etableringsplaner som gäller, från första dagen i den nya hemkommunen. Om detta och mycket mer handlade den konferens som Trelleborgs kommun anordnar på fredagen.
Deltagarna kom från olika delar av samhället, såväl geografiskt som verksamhetsmässigt. Temat var erfarenhets och idéutbyte gällande arbetet med ensamkommande under rubriken Att arbeta med ensamkommande utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv. Bland frågorna som togs upp var hur värdegrunden påverkar ungdomarna och hur den privata och idéburna sektorn kan involveras i arbetet med att etablera de nyanlända i det svenska samhället.
Dagen inleddes med att Sofia Pehrsson från Länsstyrelsen gav en bild utifrån läget i Skåne. Trelleborg tog under några höstveckor emot drygt 4 000 ensamkommande barn och unga och har samlat på sig mycket erfarenheter som man nu delade med sig av - såväl ur ett förvaltningsperspektiv som ur den mera konkreta och vardagliga verksamheten. Förvaltningschef Cecilia Lejon och arbetsmarknadschefen Ola Johnsson talade om Trelleborgs principer där arbetslinjen är klart utstakad. Arbete eller utbildning som leder till arbete är vägen in i det svenska samhället, enligt deras tes.
Anna Blagojevic och Zara Göransson-Tosic som båda är enhetschefer på arbetsmarknadsförvaltningen, beskrev sina processer utifrån boende, skola och arbetsmarknad. Dessa startar redan första dagen och har klara mål för varje individ, både på kort och lång sikt.
Fredrik Jönsson talade om arbetslivsmentorer medan Sami Järvenpää, VD på Reppu, berättade om sitt samarbete med kommunen. Hosni Amer gav ungdomarnas perspektiv innan Josefin Holmberg, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan, gav sin bild av samverkan med folkbildningen.
Förmiddagen avslutades med diskussion och sammanfattning. Att konferensen var populär vittnade inte minst det faktum om att stolarna i Trelleborgssalen tog slut - ämnet är högaktuellt och engagerar många.