Med föreläsningar i käll- och sökkritik vill mediateken på Söderslättsgymnasiet ge eleverna information om vad som händer när de använder söktjänster på nätet, hur sökmotorerna hittar precis det de söker efter och hur resultaten optimeras efter deras tidigare aktiviteter på nätet. Föreläsningarna engagerar då exempel från elevernas vardag används i diskussioner och praktiska övningar.
– Vi behöver grotta ned oss i sociala medier och i den värld där eleverna rör sig. Annars är det väldigt svårt att förstå vilka behov som finns och vad eleverna behöver för verktyg, säger Magdalena Paulsson, skolbibliotikarie på Bastionens mediatek.
Magdalena framhäver vikten av att använda elevernas vardag som exempel under föreläsningarna.
– När jag föreläser om YouTube eller sociala medier så blir eleverna omedelbart intresserade, det är ju deras vardag. Jag brukar locka med något konkret exempel som eleverna direkt kan relatera till, till exempel hur man kollar så att ens profilbild på Facebook inte används någon annanstans på nätet.
Syftet är att ge eleverna en ökad medvetenhet om hur digital media fungerar och hur de kritiskt ska granska information på internet. Skolverket har uppmärksammat mediatekens arbete och har under hösten besökt och intervjuat Magdalena Paulsson, skolbibliotikarie på Bastionens mediatek.
Det är Magdalena Paulsson och biblioteksassistenten Sten Ivarsson som bedriver det viktiga arbetet i mediateken. De har tillsammans byggt upp en verksamhet där de erbjuder bland annat föreläsningar, undervisning och rådgivning. De arbetar aktivt med att marknadsföra sin verksamhet för lärarna och skolledningen och för ett ökat samarbete så att källkritik genomsyrar all undervisning. Lektionerna planeras i stort sett alltid tilslsammans med lärarna.
Mediateken finns till för alla elever under hela skoltiden
Alla ettor på Söderslättsgymnasiet får en introduktionskurs i hur mediateket fungerar. I den introduktionskursen ingår också en del källkritik och en genomgång av vad en bibliotekarie har för kunskap och kompetens.
För tvåorna handlar föreläsningarna mycket om studieteknik och CV-skrivande. Det är även i denna årskurs som det mesta "bokpratet" är koncentrerat.
I trean ligger fokus på sökkritik och källkritik samt referenshantering. Den mesta undervisningen är förlagd tidigt på terminen så att de får kunskapen med sig inför gymnasiearbetet.
Utöver de klassbundna föreläsningarna arrangerar mediateken öppna föreläsningar om källkritik, sökkritik och informationssökning varje termin. De brukar locka 30 eller 40 elever varje gång. Dessutom anordnar mediateket regelbundet föreläsningar med externa föreläsare. Det kan exempelvis vara forskare eller författare som kommer och pratar om pressfrihet eller källkritik.
"Boka din bibliotekarie" är en annan populär aktivitet. Det går helt enkelt ut på att de elever som känner ett behov kan boka in en tid för samtal eller handledning. Till våren kommer eleverna även att erbjudas handledning i muntliga presentationer.