Trelleborgarna känner sig fortsatt trygga i sin kommun – det visar den trygghetsmätning som Polisen presenterar på onsdagen. Nedskräpning fortsätter dock att vara ett bekymmer, liksom fortkörning. Nytt för året är att Anderslöv, Skegrie och Smyehamn fått sina egna mätningar.
- Det ger en delvis annorlunda bild, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun. Nu kan vi lättare se var problemen finns. I Anderslöv är trafiken ett orosmoment, medan invånarna i Skegrie oroar sig för inbrott i bostaden.
- Oron ska man ta på allvar, säger kommunpolis Mats Rindborn Grahl, men vår statistik ger inget fog för detta. Under 2016 genomfördes 95 inbrott och inbrottsförsök i villor och lägenheter i Trelleborg. Året innan var motsvarande siffra 127, 2014 157 brott.
Generellt sett är Trelleborg en lugn och trygg kommun att leva och bo i. Det visar såväl trygghetsmätningen som statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet.
Nerskräpning och skadegörelse uppfattas som problem i tätorten och i Anderslöv. Bilar som kör for fort, buskörning med moped och att trafikregler inte respekteras är ett bekymmer främst i Anderslöv men i viss mån också i Skegrie. Få har det senaste året varit utsatt för våld, stöld eller annat brott. Av 100 tillfrågade säger sig 89 i Smygehamn inte varit utsatt för något som helst brott, 87 i Skegrie, 85 i Anderslöv och 79 i Trelleborgs tätort uppger samma svar.
Detta till trots oroar sig Skegrieborna för inbrott i större utsträckning än boende i andra kommundelar. Däremot säger sig de flesta vara trygga ute ensamma sen kväll, vid sportevenemang eller på restaurang. I Trelleborgs tätort anser sig dock fler vara otrygga ute ensamma en sen kväll än i ytterområdena.
Ett sätt att minska den befarade otryggheten är att gå samman i så kallad grannsamverkan. Sådan finns redan på flera håll i kommunen och planeras i flera områden. Då hjälps grannarna åt att hålla kontroll och ordning i sitt grannskap.
- Polisen och vi på kommunen hjälper gärna till när det gäller att dra igång grannsamverkan, påpekar Malin Ekblad.
- Siffrorna för trygghet i att åka buss eller tåg har försämrats sedan förra mätningen för ett år sedan, säger Malin Ekblad. Då hade Resecentrum precis öppnat, nu har det varit igång ett år och det finns problem kopplade till området. Polisen arbetar aktivt tillsammans med kommunen att komma till rätta med dessa. Polisens medborgarlöfte är ett tryggt resande, en uppfattning som alla berörda delar till fullo.
- Vi ska tillsammans komma fram till bra lösningar som gör att gemene man känner sig trygg i och vid Centralstationen.
Resultatet av trygghetsmätningen kommer nu att analyseras och bli föremål för vidare åtgärder. En sådan är fler hastighetskontroller i Anderslöv. Kommunen och polisen arbetar aktivt tillsammans för att göra hela Trelleborg tryggt och trevligt, säger Malin Ekblad. Vi har en ständig dialog kring trygghetsfrågor.
- I vår aktivitetsplan finns en rad trygghetsskapande åtgärder. Utifrån denna ska vi tillsammans med kommunen se vad vi kan göra för att ytterligare öka tryggheten, vid sidan av den nedåtgående brottsstatistiken, understryker kommunpolis Mats Rindborn Grahl.
Också i kommunledningen vill man arbeta på att öka tryggheten i Trelleborg.
- Nu när mätningen är klar och handlingsprogrammet för trygghet, säkerhet och brottsförebyggande är antaget av kommunfullmäktige, kommer vi att se över hur vi bäst arbetar med de här frågorna i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson.